"З дитинства до Тараса йду..."

19 березня 2014 р.

 

"З дитинства до Тараса йду…"

 

         

            Яскравий  урок  поетичного   слова        «З дитинства до Тараса йду…» відбувся у 1-му класі приватної Лінгвістичної гімназії.  Сумлінно й натхненно готувалися наймолодші гімназисти до цього свята. Малюки вчили вірші Шевченка, малювали до них ілюстрації,  принесли збірки творів Кобзаря з домашніх бібліотек. 

    Розпочався урок  пізнавальною бесідою. Натхненно й емоційно першокласники розповідали про те, що їм вже відомо про Тараса Григоровича. Згадували, що про цього великого поета їм розповідали батьки, дідусі й бабусі.

      А коли на екрані телевізора з’явилася хата під солом’яною стріхою, діти з неприхованим зацікавленням намагалися висловити свої здогадки про те, хто у ній жив.  І це їм, звичайно, вдалося. Адже наші першокласники дуже розвинені та ініціативні. Вони впізнали маленьку хатину Великого поета. 

   Куратор класу Ніколаєва Оксана Миколаївна розповіла діткам про те, як жив маленький Шевченко, яким допитливим і уважним він зростав.        

    Не меншу цікавість викликала поява на екрані малюнку-загадки, на якому було зображено фарби і пензлики. Учні швидко зорієнтувалися і відповіли, що Шевченко також був і художником. Він намалював багато картин.

 

 

          Вихователь класу Безпала Олена Іванівна розповіла учням про те, як маленький Тарас учився малювати у дяка, а згодом і в Петербурзькій академії мистецтв. Також учні мали змогу переглянути репродукції його картин і висловити свої міркування щодо зображеного на них.

        На цьому уроці учні згадали і про знайомий їм «Кобзар», а також дізналися про те, що Тарас Григорович уклав для малечі «Буквар», у якому розмістив українську абетку, тексти для читання по складах, народні прислів’я та приказки, а також цифри й таблицю множення до ста.

       Кульмінацією заходу стало створення «поетичного віночка» для Шевченка: першокласники щиро та натхненно читали поезії Кобзаря, виконували пісні на його вірші.

       

      

        Наприкінці свята на гімназистів та гостей чекала хвилинка арт-терапії. Кожен мав можливість власноруч розфарбувати квітку для колективної творчої композиції «Букет для Кобзаря». Діти розфарбовували квіти яскравими кольорами, вкладаючи у це частинку своєї  душу, адже розуміли, вони це роблять для дідуся Тараса, котрий дуже любив дітей і написав для них багато віршів про рідну Україну, яку любив понад усе.

       

                               

                              Читати статтю про захід "З дитинства до Тараса йду..."

                                           на сайті Деснянського управління освіти.

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта