Хімічна смакота

16 квітня 2014 р.

 

Хімічна смакота

 

          «Хімічна смакота»… Саме під таким гаслом 16 квітня 2014 р. у приватній Лінгвістичній гімназії відбувся позакласний захід, який підготувала та провела вчитель хімії Никифорова Світлана  Петрівна.

          Чи подобається вам смакувати чипсами?   А чи знаєте ви історію виникнення чипсів?  Такими запитаннями  вчитель розпочала свій діалог і байдужих не залишилось.

         Вважається, що чипси випадково придумав індіанець  за походженням Джордж Крам  24 серпня 1853 року на курорті Саратоґа-Спрінґс, Нью-Йорк (США), працюючи шеф-кухарем фешенебельного ресторану готелю «Moon's Lake House». Однією з фірмових страв ресторану була «картопля фрі». Одного разу незадоволений клієнт  повернув смажену картоплю на кухню, поскаржившись на те, що вона занадто товсто нарізана. Шеф-кухар Крам, розізлившись на таку вибагливість клієнта,  нарізав картоплю буквально паперової товщини і обсмажив її. Втім, страва сподобалася відвідувачу ресторана. Страву  назвали «Чипси Саратоґа». Через деякий час чипси стали найпопулярнішою фірмовою стравою ресторану.

         Яких тільки продуктів немає на полицях наших магазинів сьогодні. Але чи всяка їжа, яку ми споживаємо, є корисною? Найчастіше під яскравими упаковками ховаються продукти-вбивці, які при регулярному вживанні  здатні завдати організму непоправної шкоди.

          Про шкоду чипсів говорять так часто, що інформація вже пропускається повз вуха. Але не варто бути такими легковажними хоча б тому, що не всі чипси виготовляються з картоплі, як ми думаємо. Чимала кількість виробників використовують замість картоплі  пшеничне або кукурудзяне борошно, а також крохмаль, отриманий з генетично модифікованої сої. А щоб «запахло» картоплею, в чипси додають спеціальні ароматизатори і підсилювачі смаку (глутамат натрію). Також  використовуються консерванти, які за своєю суттю є небезпечними канцерогенами і  можуть призвести до виникнення злоякісних пухлин.

         У чипсах дуже високий вміст жирів і вуглеводів, причому всі ці жири гідрогенізовані, а це означає, що вони підвищують рівень холестерину в крові і є прямим ризиком виникнення інсультів та інфарктів. У 100 грамах такої їжі міститься без малого 600 кілокалорій, що досить немало. А якщо врахувати, що багато хто може з'їдати в день як мінімум по дві пачки чипсів, то виникає ожиріння з усіма його наслідками.

          Чималим попитом (особливо серед школярів ) користуються сухарики, які можна знайти в будь-якому магазині або кіоску. Незважаючи на дешевизну і приємний смак, вони не менш шкідливі, ніж чипси. Сухарики являють собою справжнє «джерело» всіляких хімічних інгредієнтів - спецій, підсилювачів смаку, різних барвників. Ще в них додають спеціальні речовини, що сприяють хорошій хрусткості. На відміну від домашніх сухарів, магазинні сухарики роблять з додаванням рослинної олії, що вмить підвищує в них усі допустимі показники калорійності. І чіпси, і сухарики впливають не лише на шлунково-кишковий тракт. Часте вживання такої  їжі здатне спровокувати захворювання печінки, жовчного міхура, підшлункової залози, сечовидільної системи.

     

        Тому, коли мама каже, що  чипси — це отрута, знайте, вона має рацію! Скуштуйте краще вівсяночку, похрумтіть свіжим огірочком або морквиною, з'їжте шматочок натурального м'яса. А чипси та сухарики … віддайте ворогам :-)

 

Доброго вам здоров’я !

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта