"Роди, Боже, жито, й пшеницю, й усяку пашницю"

14 січня 2014 р.

 

«Роди, Боже, жито, й пшеницю, й усяку пашницю»

 

         14 січня на Новий рік за старим стилем (святого Василя) за народним звичаєм хлопці та дорослі чоловіки із побажанням здоров’я та достатку ходили по хатах і засівали оселі зерном, віншуючи господарів. Посівальники завжди бажані гості,  їх пригощають цукерками, яблуками та іншими ласощами, обдаровують грошима, запрошують до святкового столу. Вважається, що вони приносять у дім достаток і благополуччя.        

         Не забувають національні українські традиції і у нашій гімназії. 14 січня 2014 р. у приватній Лінгвістичній гімназії під керівництвом завідуючої кафедрою суспільно-гуманітарних дисциплін, учителя українознавства пані Людмили Кандиби відбулося яскраве дійство «Роди, Боже, жито,   й пшеницю, й усяку пашницю». Група учнів та вчителів, одягнувши національний одяг, набравши в торбинки добірного зерна, заходили в кожен клас і засівали гімназійну родину. Засівальники  співали українські народні щедрівки, бажали всім здоров’я, щастя, радості, а в нагороду отримували солодкі гостинці.

      

      

        

         Завітали  посівальники  до кабінету директора гімназії Валентини Петрівни.  Вони виконали  кілька щедрівок, побажали Валентині Петрівні здоров’я,  миру й достатку. Пані Валентина подякувала за привітання  і щедро почастувала  щедрувальників гостинцями. Вона побажала учням   відмінних успіхів у навчанні та висловила сподівання, що гімназисти й надалі шануватимуть звичаї, обряди, традиції українського народу.

       

        Проведенню свята передувала велика клопітка робота. Учні вчили  українські колядки, щедрівки, новорічні привітання, випустили цікаві та змістовні святкові газети, де  розповіли про звичаї та традиції святкування Свят-вечора, Різдва, Щедрого вечора, Водохреща та інших не менш цікавих звичаїв. Також для учнів  гімназії було проведено майстер-клас з виготовлення  новорічних прикрас у народному стилі.

Сієм, вієм, посіваєм,

З Новим роком Вас вітаєм!

На щастя, на здоров’я та на Новий рік,

Щоб уродило краще, як торік.

Жито, пшениця і всяка пашниця,

Пшениця під стелю, а льон по коліна

Щоб у Вас, хрещених, голова не боліла.

Будьте здорові! З Новим роком!

 

(Фотозвіт з дійства "Роди, Боже, жито, й пшеницю, й усяку пашницю"  

Ви можете переглянути на фотогалереї сайту)

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта