Захід, присвячений 290-й річниці з Дня народження Г.С.Сковороди

21 листопада 2012 р.

 

Літературно-мистецький захід,

 присвячений 290-й річниці з Дня народження Г.С. Сковороди

 

«Світ ловив мене, та не спіймав» – саме під цим гаслом 21 листопада 2012 року в приватній Лінгвістичній гімназії відбувся літературно-мистецький захід, присвячений 290-й річниці з Дня народження Григорія Савича Сковороди,  українського просвітителя-гуманіста, філософа, поета, педагога. Підготувала свято завідуюча кафедрою суспільно-гуманітарних дисциплін Кандиба Людмила Іванівна.

      

 Ведучі заходу Аврамчук Олена та Новаковський Павло надали біографічну довідку, з якої присутні пригадали, що Григорій Савич  народився на Полтавщині у небагатій козацькій родині.      З 1734 року майбутній філософ навчався у Києво-Могилянській академії. Та найбільше учнів гімназії вразив той факт, що Григорій Савич знав латинську, грецьку, церковнослов'янську, польську, німецьку й інші мови, тому читав твори  світової літератури  в оригіналі. 
         Цікавою для учнів була розповідь ведучих про те, що згідно з царським указом «Про набір співаків у придворну капелу» дев'ятнадцятирічний студент із Києва стає солістом придворного хору цариці Єлизавети, яка дуже любила народні пісні, особливо українські.

      

Ведучі зазначили також, що мандрівка Григорія Савича тривала до самої смерті, майже тридцять років. Була вона сповнена пригод, оповита переказами й легендами. Філософ ніколи не розлучався з Біблією, сопілкою чи флейтою і своїми писаннями. Слава про нього ширилася всюди, і кожний, чи то пан, чи селянин хотів його побачити й почути. Тож аудиторія його була дуже численна і різнорідна, і всі розуміли його — речника великої правди.
         На святі було багато сказано про байкарську спадщину Григорія Савича,  а учениці  6-го 6-6-го класу Радченко Анастасія і Кошова Поліна інсценізували відомі байки «Бджола і Шершень»,  «Зозуля та Дрозд».

      

Відомо, що Григорій Савич грав на багатьох музичних інструментах та любив співати, знав багато народних пісень. Саме тому на нашому заході звучали чудові музичні твори. У виконанні заступника директора Анатолія Вікторовича та вчителя музики Валерії Валеріївни прозвучали пісні «Сіла птаха» та «Ніч яка місячна», а заступник директора Сергій Сергійович та вчитель біології Павло Андрійович заспівали пісню «Два кольори», яка вже давно стала народною.

           

Вірші, присвячені великому філософу та письменнику, зачитали учні 11-го класу Маркелов Іван і Руденко Єлизавета та учениця 7-го класу Вітенко Єсенія. 
         Свято пройшло у чудовій атмосфері. Завдяки цьому заходу діти ближче познайомилися з життям і творчою спадщиною видатного українського філософа, письменника, просвітителя Г.С.Сковороди.

                (Фотозвіт зі свята ви можете переглянути на фотогалереї сайту)

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта