Урочиста лінійка, присвячена 69-й річниці звільнення Києва

6 листопада 2012 р.

Урочиста лінійка, присвячена звільненню Києва

від фашистських загарбників

6 листопада 2012 р. у приватній Лінгвістичній гімназії відбулася урочиста лінійка, присвячена 69-й річниці звільнення Києва від фашистських загарбників.

Після завершення Курської битви вермахт втратив усіляку надію здобути швидку перемогу над СРСР.  Було зрозуміло, що загарбники не зможуть стримати наступ військ Червоної Армії, але Гітлер вимагав до останнього захищати позиції на Дніпрі. 26-го серпня 1943 року радянські війська розпочали наступ на всьому 1400-кілометровому фронті. Незважаючи на лютий опір фашистів, на початку осені німецький фронт було прорвано. Користуючись отриманою перевагою, радянські війська кинулися до Дніпра. У ході битв було звільнено близько 38 тисяч населених пунктів.

Наприкінці вересня воїни-визволителі відвоювали 23 придніпровських плацдарми. Було прийнято рішення нанести масовий удар і форсувати річку по всій ділянці фронту. Так як військам катастрофічно бракувало плавзасобів,  для форсування використовували рибальські човни, імпровізовані плоти, виготовлені з колод, бочок та дошок. Вода в ріці кипіла від куль, снарядів і бомб. У небі фашистським льотчикам протистояли радянські аси. Ніякі зусилля гітлерівців не могли стримати наступ визволителів.

Визвольний наступ військ Червоної армії на столицю України розпочався 1-го листопада. Більше 5-ти днів тривали запеклі бої, у результаті яких ранком 6-го листопада Київ було звільнено. Але дорогою ціною далася перемога – у ході бойових операцій з серпня по листопад 1943 року радянські війська втратили більш ніж 1,5 мільйона чоловік.

Урочисту лінійку, присвячену 69-й річниці звільнення Києва від фашистських загарбників, підготувала завідуюча кафедрою суспільно-гуманітарних дисциплін, вчитель-методист, відмінник освіти України Кандиба Людмила Іванівна.  Учениці 11-го класу Жаботинська Анастасія та Шадурська Аліна розповіли усім присутнім про подробиці звільнення Києва від окупантів, про людські долі, понівечені жахіттями фашизму, про солдатів-героїв, які пожертвували своїм життям заради нашої свободи. Нікого не залишила байдужим поема Р.Рождественського «Реквієм», яку зачитав заступник директора гімназії, вчитель історії Коренюк Анатолій Вікторович. 

      

Наша лінійка стала лише маленькою часточкою глибокої шани полеглим, і ми сподіваємося, що лихоліття страшної війни не повториться, що згадані нами часи бойових дій ніколи не повернуться, а над країнами всього світу завжди буде мирне небо!

 

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта