Свято польської культури

5 березня 2013 р.

Свято польської культури.

Зустріч з Надзвичайним та Повноважним послом Республіки Польша в Україні

паном Генріхом Литвином.

 

Традиційно упродовж 12-ти років у приватній Лінгвістичній гімназії проводяться Дні польської культури. Цьогоріч свято відбулося 4 березня. І це було незабутнє свято, оскільки  до нас приїхав Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Польща в Україні пан Генріх Літвін. Своєю присутністю пан посол виявив повагу та вдячність колективу гімназії за титанічну роботу щодо популяризації серед молоді України польської мови та культури.

Також на святі були присутні шановані гості: Голова Спілки Поляків України пан Антоні Стефанович, заслужений діяч культури Польщі, Голова Київського Польського культурно-освітнього товариства ім. А. Міцкевича пані Ірена Гільова, заслужений діяч культури Польщі, доктор мистецтвознавства, поетеса пані Ольга Карачарова, головний редактор польської газети «Джєннік Кійовскі» пан Станіслав Пантелюк, заступник голови Деснянської райдержадміністрації пан Юрій Титаренко, член Громадської Ради при Деснянській райдержадміністрації пан Віктор Ходаковський, головний спеціаліст районного управління освіти пані Тетяна Асман, президент банку «Національні інвестиції» пані Наталія Огородник,  лауреат  всеукраїнських та міжнародних конкурсів пан Олександр Федоренко та інші.

Відкрила свято директор гімназії Дашковська Валентина Петрівна. Пані Валентина зазначила: «Наша гімназія -  єдина школа в Деснянському р-ні м. Києва, в якій поглиблено вивчається польська мова, культура, звичаї та традиції польського народу. Впродовж багатьох років гімназисти посідають призові місця на міських та міжнародних олімпіадах з польської мови, от і в цьому році учениця 11 кл. нашої гімназії Руденко Ліза посіла I місце на міській олімпіаді з польської мови. Вчителіта учні активно беруть участь у заходах, пов'язаних із діяльністю Київських польських товариств, зокрема, товариства ім. А. Міцкевича. Гімназія тісно співпрацює зі Спілкою поляків України. Ми маємо угоди про співпрацю з кількома польськими школами, а саме: з гімназією № 36 ім. К. Кисловського м. Варшави, бурсою шкільною ім. К. Бачинського м. Пулави Люблінського воєводства, Економіко-медичним ліцеєм м. Тихи Сілезького воєводства, гімназією ім. Яна Павла ІІ м. Осек Свентокшиського воєводства. У рамках такої співпраці педагогічні колективи нашої гімназії та польських шкіл обмінюються досвідом роботи, освітніми напрацюваннями, проводять спільні культурно-просвітницькі заходи, організовують літній відпочинок учнів. Такі партнерські відносини сприяють зміцненню дружби між українським та польським народами».

 

Після виконання гімну Польщі та гімну України гімназисти в національних костюмах з хлібом-сіллю звернулися до Надзвичайного та Повноважного посла Республіки Польщі в Україні пана Генріха Літвіна словами:

 

Ми хлібом-сіллю друзів зустрічаєм,

Хай буде в світі більше в нас братів!

Хай в кожній хаті будуть короваї,

Щоб люд ніколи хліба не просив!

 

 

            

                    

 

 

У свою чергу пан посол привітав учнівський та педагогічний колективи гімназії та пообіцяв сприяти розвитку дружніх стосунків між освітянами Польщі та колективом приватної Лінгвістичної гімназії, всіляко підтримувати роботу гімназії щодо вивчення польської мови та культури.

Також до присутніх звернувся заступник голови Деснянської райдержадміністрації пан Юрій Титаренко. У своїй промові він зазначив: «Дні польської культури – це визначна подія для  району. І,  в першу чергу,  за це хочу подякувати засновнику приватної Лінгвістичної гімназії Валентині Петрівні Дашковській. Прекрасно, що в нашому районі є навчальний заклад, в якому вивчається польська мова, культура, звичаї та традиції польського народу. Адже Польща наш західний сусід, з яким Україну поєднує спільне слов'янське коріння.  Ми підтримуємо один одного, проводимо спільні заходи. Так в минулому році було проведено чемпіонат Європи з футболу «Євро-2012». Те, що ми бачимо у приватній Лінгвістичній гімназії, - це ще один приклад розвитку дружніх відносин між нашими країнами». 

 

 

Теплі слова вдячності висловила директору гімназії пані Валентині Дашковській Голова Київського Польського культурно-освітнього товариства ім. А. Міцкевича пані Ірена Гільова. Вона сказала: «Мені дуже приємно, що пані  Дашковська  -  член нашого товариства, тому я  мала можливість спостерігати за розвитком гімназії з першого дня її заснування. Дуже добре, що пані Валентина в таких складних економічних умовах набралася сміливості заснувати таку гімназію.  Пані Дашковська  польського походження,  історія та культура польського народу є для неї дуже близькою. Саме тому в гімназії було впроваджено вивчення польської мови. Дуже приємно, що гімназисти  впродовж багатьох  років посідають призові місця на міських та міжнародних олімпіадах з польської мови. Завдяки високим досягненням у вивченні польської мови,  Лінгвістичну гімназію знають не тільки в освітянських колах, а й на державному рівні».

 

 

З вітальним словом до присутніх звернувся Голова Спілки Поляків України пан Антоні Стефанович. Він подякував пані Дашковській за багаторічну плідну співпрацю.

   

  

 

А  головний редактор польської газети «Джєннік Кійовскі» пан Станіслав Пантелюк зазначив, що «…вже впродовж багатьох років слідкує за розвитком гімназії, оскільки неодноразовона сторінках газети висвітлювалась інформація щодо роботи закладу. І слід сказати, що гімназія стрімко розвивається, набула неабиякої популярності, і в цьому велика заслуга директора гімназії  пані Валентини Дашковської…».

Цікаву концертну програму для присутніх підготували учні гімназії під керівництвом концертмейстера, заслуженої артистки естрадного мистецтва України пані Валерії Галанської.

Незабутнє враження на гостей  справила   сценка «Розбори Польщі»      у  виконанні учнів гімназії Желєзко Діани, Діяк Ольги, Петрика Владислава та Хотющенка Ігоря. На завершення інсценізації Шадурська Аліна та Руденко Ліза заспівали пісню «Rota» на вірші М. Конопницької.

 

 

Особливо приємним для польских гостей було те, що навіть маленькі гімназисти знають польську мову. Учень  2 класу Яценко Гліб, ніби справжній поляк, прочитав вірш «Я є поляк».  А його однокласниця Матвєєва Олександра в національному українському вбранні заспівала пісню "Україночка".

Учні 3 класу під музику польського композитора М. Огінського виконали танець «Полонез», а учні 10 класу - «Полонез» П. Чайковського.       

Учениця 11 класу Руденко Ліза, яка багато років поспіль посідає призові місця на олімпіадах з польської мови, прочитала вірш Антонія Слонімського «Polska».

Улюблену пісню поляків «Hey, Sokoly» виконали учні 11 класу Маркелов Іван, Новаковський Павло, Руденко Ліза та Шадурська Аліна.

Наш гість лауреат  всеукраїнських та міжнародних конкурсів, артист опери Олександр Федоренко виконав пісні О. Вертинського «Пані Ірена» та «Дорогой длинною».

На завершення свята вчитель музики Валерія Галанська разом з присутніми заспівала пісню «Kolorowe jarmarki».

Ось на такій мажорній ноті закінчилося свято Польської культури у приватній Лінгвістичній гімназії.

 

І надзвичайно приємно, що саме наша гімназія змогла об'єднати і високоповажних польських гостей, і представників влади, вчителів, учнів, батьків та подарувати усім прекрасні хвилини спілкування!

 

 

(Фотозвіт зі свята Ви можете переглянути на фотогалереї сайту)

 

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта