Екскурсійна поїздка до Національного музею-заповідника "Битва за Київ"

18 жовтня 2012 р.

Екскурсійна поїздка до Національного музею-заповідника

"Битва за Київ у 1943 році"

18 жовтня 2012 року учні приватної Лінгвістичної гімназії відвідали Національний музей-заповідник «Битва за Київ у 1943 році», що знаходиться на території Лютізького плацдарму, на околиці села Нові Петрівці Вишгородського району Київської області.

      

У ніч на 26 вересня 1943 року неподалік села Лютіж війська Воронезького фронту під командуванням генерала армії  М.Ф.Ватутіна форсували Дніпро. Велику допомогу при форсуванні військам надавали партизани та жителі навколишніх сіл. У вересні-жовтні 1943 року радянські війська вели жорстокі бої за утримання та розширення захопленої придніпровської території, яка отримала назву Лютізького плацдарму. Пізніше тут було проведено значні роботи по інженерному оснащенню місцевості, що дозволило розмістити на плацдармі танкові, артилерійські, стрілкові, кавалерійські та інші військові об’єднання. 3-го листопада з Лютезького плацдарму військами 1-го 1-го Українського фронту було нанесено головний удар у Київській наступальній операції 1943 року. Створене на плацдармі фронтове угрупування зіграло вирішальну роль у звільненні Києва від фашистських загарбників.

      

Історія музею веде свій початок від 20 березня 1945 року, коли було прийнято рішення про створення заповідника «Поле битви за Київ». Перших відвідувачів заповідник прийняв у 1954 році. З З 1993 року почав функціонувати головний корпус музею, спеціально збудований для розміщення  експозиції та діорами.

З великою цікавістю прослухали гімназисти розповідь екскурсоводів про Київську наступальну операцію 1943 року, в ході якої було визволено столицю України. Також працівники музею розказали про страхіття війни, про солдатів-визволителів, які всіма силами наближали Перемогу. Учні мали можливість переглянути унікальні музейні експонати: штабні документи, фотографії, листи, особисті речі радянських та німецьких солдатів, зброю та військову амуніцію, знайдену на місцях бойових дій, предмети побуту воєнних часів тощо.

      

Дуже сподобалася дітям діорама «Битва за Київ» - видатний витвір батального живопису, створений народним художником Росії М.С.Присєкіним. Діорама оповідає про форсування Дніпра і створення Лютізького плацдарму. А найбільше гімназистів вразила виставка зразків бойової техніки часів Другої світової війни, що розмістилася на заповідній території під відкритим небом – найвідоміші і прославлені зразки радянської конструкторської думки: танки, міномети, гармати, гаубиці та самохідні артилерійські установки.

Сповнені нових вражень, емоцій та знань діти повернулися до гімназії. Безумовно, такі екскурсії сприяють розширенню світогляду учнів, вихованню в них любові до рідної країни, її історії та культури.

             (Фотозвіт з екскурсії ви можете переглянути на фотогалереї сайту)

 

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта