Екскурсійна поїздка до літературно-моморіального будинку-музею Т.Г. Шевченка

27 вересня 2012 р.

Екскурсійна поїздка до літературно-меморіального

будинку-музею Т.Г.Шевченка ("Хата на Пріорці")

27 вересня 2012 року, у Всесвітній день туризму, учні приватної Лінгвістичної гімназії відвідали літературно-меморіальний будинок-музей Т.Г.Шевченка («Хата на Пріорці»).

У серпні 1859 року, повертаючись із десятирічного заслання, Тарас Григорович Шевченко вирішив зупинитися у Києві. У пошуках помешкання він пройшов пішки весь Поділ, а зупинився у мальовничому садку на Пріорці, де знаходилася хата Варвари Пашковської.

Усе життя господиня цієї оселі пишалася тим, що у неї квартирував сам Тарас Шевченко. Останній київський притулок Шевченка став для нього розрадою та справжньою домівкою, а прості люди, з якими він встиг заприятелювати, — сім'єю. Два тижні Тарас Григорович насолоджувався привітністю місцевих жителів, красою щедрого саду, українською піснею, пріорчанською дітворою. Кобзаря на Пріорці називали просто — «дядько Тарас». Зі сльозами проводжали його до Петербурга. А потім довго ще згадували дні, коли великий поет гостював у них, розповідали своїм дітям про українського генія як про безмежно добру, щиру, сердечну та рідну людину. А хату Варвари Пашковської почали називати «Тарасовою».

      

З великою цікавістю прослухали гімназисти розповідь працівників музею про останнє перебування Шевченка у Києві, а деякі учні (Свідерська Софія, Дашковський Олександр, Бородай Богдан) активно допомагали екскурсоводам, правильно відповідаючи на запитання про життєвий та творчий шлях Кобзаря.

Крім цього, гімназисти прогулялися мальовничим осіннім парком, стежками якого ходив сам Шевченко. Також діти побували біля славнозвісного Тарасового дуба, якому виповнилося вже 400 років. Екскурсовод пан Михайло організував для учнів веселі естафети та конкурси, переможці яких згодом отримали почесні грамоти і дипломи!

      

Усі учні залишилися дуже задоволеними екскурсією. На згадку про поїздку завідувач будинку-музею Надія Григорівна Наумова подарувала директору гімназії Валентині Петрівні Дашковській нове видання «Кобзаря» Т.Г.Шевченка.

Безперечно, такі екскурсії розширюють світогляд дітей та сприяють формуванню гармонійно розвинутої, духовно багатої особистості.

 (Фотозвіт з екскурсія ви можете переглянути на фотогалереї сайту)

G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта